Ford

Общество

Искаме клиентите ни да се забавляват, карайки Ford. За да сме в помощ на тези от тях, които страдат от алергия към прах и цветен прашец, нашите инженери разработиха усъвършенстван филтър, който намалява цветния прашец и прах в колата. Това е само едно от подобренията, за да се чувствате много по-комфортно.

Ford притежава сертификат за противоалергичния интериор на автомобилната си гама. Сертификатът е издаден от германската изследователска компания TUV след провеждането на редица строги тестове.

Защита

Надяваме се никога да не изпитате някоя от множеството системи за сигурност на автомобилите ни. При все това е успокояващо да знаете, че сме ги направили едни от най-сигурните на пътя.

По-голямата част от тях притежават максималните 5 звезди за безопасност от международната организация Euro NCAP.

В новите модели на Ford са внедрени най-съвременните технологии за защита на пасажерите и в помощ на водача, така че да пристигнете невредими там, накъдето сте тръгнали.Отговорност към околната среда

Като глобална компания носим отговорност за обкръжаващата среда, в която работим. Затова имаме растящи ангажименти да помагаме и подкрепяме местното население.

Работим постоянно върху намаляване влиянието на дейността ни върху околната среда чрез използването на нови технологии и пестенето на ресурси. Поради тази причина Ford е първият автомобилен производител, сертифициран съгласно екологичния стандарт ISO 14001 за производствените ни съоръжения в световен мащаб.Нашият ангажимент

Всички знаем, че въглеродният диоксид е признат за основния виновник за промяната в климата и че няма лесно решение на този сложен проблем. Решени сме да намалим въздействието си върху околната среда чрез редица мерки и действия. Те включват да направим нашите автомобили по-ефективни, а нашите производствени процеси – по-лесни за поддръжка.

Развиваме множество технологични подобрения, които значително да намалят въглеродните емисии.Мисия

Като глобална компания за нас е важно да имаме критерии, според които да се самооценяваме и да ни оценяват.Наричаме ги "нашата визия", "нашата мисия", "нашите цености". Нашата визия: да се превърнем във водещата световна компания за автомобили и услуги.

Нашата мисия: ние сме глобално семейство със славно наследство, отдадено на идеята да предоставяме отлични продукти и услуги.

Нашите ценности: правим най-доброто за служителите си, околната среда и обществото, но преди всичко – за клиентите си.Историята на Хенри Форд

Хенри Форд променя начина на живот на много хора с практичните си и достъпни автомобили. Поточната линия и технологията за масово производство полагат основите на световната промишлена практика в първата половина от 20-и век.

Историята започва в Мичиган на 30 юли 1863 г., когато Хенри Форд се ражда. Той е първото от шестте деца на Уилям и Мери Форд. Учи в местното училище, където отрано показва интереса си към механиката. Този интерес се развива, за да му донесе наградата за един от най-големите индустриалци в света.Да научиш занаята

През 1875 г., когато Хенри Форд е на 12 г., прекарва почти цялото си свободно време в малка работилница, която е оборудвал сам. Конструира своя първи парен двигател на 15 години. През 1879 г. Хенри Форд напуска дома си, премества се в Детройт, за да започне работа като чирак-механик. Често се връща вкъщи, за да помага в селскостопанската работа. Работи като чирак-механик в продължение на 3 години, след което се връща в Диърборн. През следващите няколко години Хенри Форд разделя времето си между поправка на парни двигатели, почасова работа във фабриките в Детройт и помощ в бащината ферма. През 1888 г. се жени за Клара Брайън и изхранва своето семейство чрез работа в дъскорезница. През 1891 г. Хенри Форд става инженер в компанията на Едисон в Детройт. Повишението му в Главен инженер през 1893 г. му дава достатъчно време и средства, за да се посвети на личните си експерименти по разработка на двигател с вътрешно горене.

Квадрациклетът

Кулминацията на неговите експерименти е през 1896 г., когато Хенри Форд завършва своя първи автомобил – КВАДРАЦИКЛЕТЪТ. Първият двигател на Хенри Форд е конструиран върху дървена кухненска маса в дома му на "Багли авеню" 58. Именно този двигател Хенри Форд монтира в шаси, задвижвано от четири колела – първият автомобил Форд.

Да продължиш сам

През 1899 г. Хенри Форд напуска компанията на Едисън и основава Детройтската автомобилна компания. Година по-късно компанията фалира. Междувременно конструира няколко състезателни автомобили. С един от тях, на 10 октомври 1901 г., побеждава американския шампион Александър Уинтън. 

Ford Motor Company

Ford Motor Company е основана през 1903 г. Хенри Форд е вицепрезидент и главен инженер на компанията, притежаващ 25,5% от акциите. Първият автомобил, произведен от компанията, е продаден на 23 юли 1903 г. Хенри Форд става собственик и президент на Ford Motor Company през 1906 г. С Mодел Т, представен през 1908 г., Хенри Форд осъществява мечтата си да създаде надежден и ефективен автомобил, който е и достъпен. Този автомобил поставя началото на нова ера в транспорта – лесно се управлявал по суровите пътища и лесно се поддържал. Форд Mодел Т отбелязва светкавичен успех. 

През 1919 г. Хенри Форд и синът му Едсел изкупуват всички акции на компанията и стават нейни собственици. През септември 1945 г. Хенри Форд се оттегля от поста президент на Ford Motor Company, а управлението поема неговия внук Хенри Форд II. През май 1946 г. Хенри Форд получава признание за своя огромен принос към автомобилната индустрия. Американският петролен институт удостоява Хенри Форд със златен медал за забележителен принос.

Краят на една ера

Хенри Форд умира в своя дом в Диърборн на 7 април 1947 г., на 83-годишна възраст. В часа на неговата смърт, огромни наводнения от река Роудж Ривър прекъсват електрозахранването.