2023-02-09

Ford се завръща в Formula 1 като стратегически партньор на oracle Red Bull Racing за сезон 2026 и занапред

  • Red Bull Powertrains и Ford ще си партнират в разработването на следващото поколение хибриден двигател, който ще предоставя двигатели и на двата отбора Oracle Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri от 2026 г. до поне 2030 г.
  • Ford се завръща във Формула 1 със задълбочаването на FIA и F1 върху устойчивите състезания и модерните хибридни технологии и постигането на положителна промяна, където и да се провежда състезанието.
  • Ford ще предоставя експертен опит в области като клетъчна батерия и технология на електромотор, както и софтуера за контрол на двигателя и анализиране на информацията.

НЮ ЙОРК, 3 февруари 2023 г. – След повече от две десетилетия Ford се завръща във Формула 1. Емблематичният американски автомобилен производител и Red Bull Powertrains влизат в дългосрочно стратегическо техническо партньорство за разработването на хибриден двигател от следващо поколение, който ще се използва от сезон 2026 на Формула 1.
 
Red Bull Ford ще предоставя двигателите и на двата отбора Oracle Red Bull Racing и Scuderia AlphaTauri от 2026 г. до поне 2030 г.
 
„Това е началото на вълнуваща нова глава в историята на Ford в моторните спортове, започнала, когато моят прадядо спечелил състезание, спомогнало за лансирането на нашата компания“, каза Бил Форд, председател на борда на директорите . „Ford, редом със световните шампиони Oracle Red Bull Racing, се завръща в челните редици на спорта, извеждайки своята дългогодишна традиция на иновации, устойчивост и електрификация на една от най-видимите световни сцени.“
 
От 2023 г. Ford и Red Bull Powertrains ще работят за реализацията на хибридния двигател, готов за сезон 2026. Той ще отговаря на новите технически регламенти, включително електромотор 350 кВ и нов двигател с вътрешно горене в състояние да работи с изцяло устойчиви горива.
Завръщането на Ford във Формула 1 с Red Bull Racing е в пълно съответствие с посоката на нашата компания – все повече електрически, софтуерно определени, съвременни автомобили и преживявания“, каза Джим Фарли, президент и главен изпълнителен директор, Ford Motor Company. „F1 ще бъде невероятно рентабилна платформа за въвеждане на иновации, споделяне на идеи и технологии и ангажиране с десетки милиони нови клиенти.“
 
Ford ще предоставя техническа експертиза във всички области, в които може да добави стойност към водещия отбор в Световния шампионат. Областите, които ще бъдат изследвани съвместно, са разработването на двигателя с вътрешно горене и ключови елементи като клетъчна батерия и технологията на електромотора.
 
„Чудесно е да посрещнем отново Ford във Формула 1 чрез това партньорство“, каза Крисчън Хорнър, ръководител и главен изпълнителен директор на отбора Oracle Red Bull Racing. „Като независим производител на двигатели възможността да се възползваме от опита на OEM като Ford ни поставя в добра позиция спрямо конкуренцията. Те са производител с богата история в моторните спортове, която обхваща цели поколения. От Джим Кларк до Аертон Сена и Михаел Шумахер – наследствената линия говори сама за себе си. За нас - Red Bull Powertrains, да отворим следващата глава в историята на тази династия като Red Bull Ford е изключително вълнуващо. 2026 г. е малко далеч все още, но за нас работата вече започва с поглед към бъдещето и непрестанното развитие на Oracle Red Bull Racing.“
Ford инвестира 50 млрд. щатски долара, за да поведе революцията при електромобилите в световен план. Компанията заема второ място при електромобилите в Съединените щати, водена от успеха на F-150 Lightning и Mustang Mach-E и е пазарен лидер в много държави по света с E-Transit. Ford се стреми да отговори на увеличеното потребителско търсене и да достави годишно 600 000 електрически превозни средства в цял свят до края на тази година и 2 милиона глобално до края на 2026 г. в рамките на своя план Ford+.
 
През 2026 г. Ford ще бъде единственият производител, който ще се състезава в различни дисциплини от масовите моторни спортове до Формула 1 като Шампионата на WEC и Шампионата на IMSA, включително 24-те часа на Льо Ман с Mustang GT3, Световния рали шампионат с M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, Baja 1000 с Ranger Raptor и Bronco и NASCAR, NHRA и Шампионатите за суперавтомобили с Mustang. Ford продължава да се възползва от усилията, положени в състезанията, за да ускорява прехода на иновациите, най-новите технологии и софтуер към потребителите и ще продължи да го прави чрез това ново партньорство в челните редици на моторните спортове в полза на бъдещите електрически автомобили Ford.

„Навлизаме във вълнуваща нова фаза за Ford Performance“, каза Фарли. „Ще се състезаваме за победа във F1, върхът в моторните спортове, с Red Bull Racing. Най-популярното спортно купе в света – Mustang, ще се състезава от базови дисциплини през Австралийския шампионат за суперавтомобили до NASCAR и до Льо Ман. И ще изгради нашата лидерска позиция в офроуд състезанията в Световния рали шампионат, King of Hammers, Baha 1000 и още много. А междувременно ще продължаваме да вълнуваме света с впечатляващи демонстрации като SuperVan 4 и Mustang Mach-E 1400.“