2022-11-22

Ford Pro представя изцяло електрически E-Tourneo Custom с превъзходно пространство, производителност и първокласни технологии

  • Новият изцяло електрически E-Tourneo Custom от Ford Pro предлага нови нива на лукс, дизайн и пътно поведение за многофункционален автомобил с до осем места
  •  E-Tourneo Custom е следващо поколение Tourneo – истиснки флагман в гамата на Форд; изцяло новата платформа осигурява подобрена производителност, усъвършенствано за нуждите на индивидуални и бизенс клиенти интериорно пространство
  •  Изцяло електрическото задвижване предлага до 370 км пробег и 125 kW DC бързо зареждане. Серията Tourneo Custom включва също PHEV (плъгин хибриди) и дизелови опции със задвижване на всички колела
  •  Пакетът с високи спецификации предлага монтирани на релси задни седалки за гъвкава организация на интериорното пространство, електрически странични врати, накланящ се волан и B&O аудиосистема; електрическите (EV) модели предлагат 2,3 kW Pro Power Onboard
  •  Изцяло новата гама Tourneo Custom, се произвежда от Ford Otosan, Коджаели, Турция, а доставките за европейски клиенти стартират от средата на 2023 г. 

ДЪНТЪН, Обединеното кралство, 22 ноември 2022 г. – Ford Pro днес разкри изцяло новия E-Tourneo Custom – оглавяващ гамата многофункционални автомобили Tourneo от следващо поколение и включващ усъвършенствано изцяло електрическо задвижване.1

 

E-Tourneo Custom вдига летвата в сегмента на многофункционалните превозни средства, съчетавайки нова платформа, проектирана да достави максимална гъвкавост и комфорт с високоефективно електрическо задвижване с батерии, което може да осигури електрическа автономност до 370 км.

 

Един от четирите нови изцяло електрически модела Ford Pro, които ще бъдат пуснати в Европа до 2024 г., E-Tourneo Custom е насочен както към индивидуални, така и към бизнес клиенти, предлагайки просторен интериор за настаняване на до осем пътника.

 

Новият модел въвежда пълен набор от първокласно оборудване, включително супер-гъвкави задни седалки, монтирани на релси, странични врати с отваряне „свободни ръце“, аудио система B&O, ключ-карти, панорамен стъклен покрив – и иновативен накланящ се волан.

Нивата на комфорт са допълнително подобрени от превъзходното, елегантно пътно поведение и усъвършенстваната динамика на автомобила, резултат на следващото поколение дизайн в автомобилната индустрия. Оптимизираната архитектура на шасито с независимо задно окачване и тихото електрическо задвижване предлагат ново ниво на комфорт и стабилност по време на шофиране.

 

„Независимо дали става дума за семейно пътуване за дейности на открито през уикенда или транспортиране на ръководители до летището със стил, комфорт и изтънченост, изцяло електрическото задвижване на E-Tourneo Custom, усъвършенстваната свързаност, авангарден дизайн и нови луксозни функции го правят завладяващ избор,“ каза Ханс Шеп, генерален мениджър, Ford Pro, Европа. „Марката Tourneo винаги е означавала пространство и гъвкавост – сега разширяваме своята привлекателност и се обръщаме към ново поколение взискателни купувачи на EV, търсещи производителност и комфорт.“

 

Като част от най-широката гама Tourneo Custom, клиентите могат да изберат и изцяло нова Plug-In Hybrid (PHEV – плъгин хибрид) версия, където се изисква допълнителна гъвкавост. В допълнение, новият модел може да бъде поръчан и с най-новото поколение дизелови двигатели Ford EcoBlue, налични с нова, високоефективна осемстепенна автоматична скоростна кутия и – за първи път – интелигентна система за задвижване на четирите колела.

Всички автомобили от следващото поколение  Tourneo Custom са напълно интегрирани с платформата Ford Pro за софтуер и свързани услуги, включително дигитални решения за „зареждане от край до край“ и инструменти за управление.

 

Превъзходно представяне на електрически автомобил EV

E-Tourneo Custom осигурява изключителна производителност и финес благодарение на използваната в батерията от 74 kWh технология за батерийни клетки с висока плътност, въведена с пикапа Ford F-150 Lightning и електрически мотор от 160 kW. Изцяло електрическото задвижване на многофункционалния автомобил предлага възможност за задвижване с един педал за още по-голяма енергийна ефективност и по-спокойно и комфортно шофиране.

 

Вграденото 11 kW AC трифазно зарядно устройство е в състояние да презареди напълно батерията за по-малко от осем часа, а 15-80 процента презареждане отнема около 41 минути с помощта на 125 kW DC бързо зарядна станция. Профилът на зареждане на E Tourneo Custom позволява бързо добавяне на заряд в батерията, като  при лабораторните тестове с използване на 125 kW DC бързо зарядна станция се добавят почти 38 км пробег само за пет минути зареждане.

 

E-Tourneo Custom предлага максимален капацитет на теглене от 2 000 кг заедно с щедър товарно пространство, помагайки на авантюристично настроените собственици да настанят удобно семейството си и приятелите, и да пренасят спортно оборудване с лекота, а бизнес операторите да транспортират клиенти и техния багаж ефективно.

 

Технологията Pro Power Onboard позволява на клиентите когато нямат достъп до електрическа мрежа да използват напълно потенциала на електрифицираните варианти на Tourneo Custom с  220V / 2,3 kW електрозахранване за инструменти, мобилни устройства или спортно и къмпинг оборудване чрез контакти в предната кабина.

 

Проектиран за пространство и комфорт – с гъвкави седалки и луксозно оборудване

Изцяло новият Tourneo Custom е проектиран с целта да предложи на пътниците значително подобрени нива на комфорт и удобство. Стилен нов интериорен дизайн с превъзходна майсторкса изработка и висококачествени материали и уникална в сегмента кабина, оборудвана с първокласни луксозни функционалности и технологии.

 

Оптимизираната платформа на автомобила осигурява щедро пространство в кабината в зависимост дали е изцяло електрически, PHEV или с вътрешно горене. Всеки от моделите със стандартно и дълго междуосие предлага три реда седалки, с до осем места в E-Tourneo Custom и максимум девет места в моделите с дизелово задвижване Tourneo Custom PHEV и EcoBlue, осигурявайки следващо ниво практичност в цялата гама.

 

Подобрената спецификация на интериора започва с нова гъвкава монтирана на релси система от седалки на втория и третия ред, за максимална адаптивност при организирането на интериора, за да осигури оптимално пространство за хората и техните вещи. Седалките позволяват на клиентите да ги плъзгат напред или назад по назъбени релси, поставени в пода на задната кабина, или да демонтират с лекота седалките, ако е необходимо. Всяка от трите седалки на втория ред може да се мести независимо, докато седалките на третия ред се делят 60:40.

 

Новите седалки са по-леки от тези на предния модел, а вторият ред разполага с интегрирани предпазни колани, така че преконфигурирането на кабината – включително в уникално за класа си конферентно оформление за шест души – може да се извърши по-бързо и лесно. ISOFIX точките са налични и на трите седалки на втория ред, както и на двете външни седалки на третия ред.

 

Спецификацията на луксозната кабина включва допълнителни нови функции за клиентите, за да персонализират своя автомобил и да подобрят изживяването си при пътуване, включително голям стъклен панорамен покрив, който подобрява усещането за пространство и светлина за пътниците, с инфрачервен филтър, за да поддържа кабината хладна дори при ярко слънце в горещите летни дни. Електрически задвижваните плъзгащи се странични врати предлагат и отваряне тип „Свободни ръце“, така че когато водачът носи тежки предмети вратите да се отварят с движение на крак до предното колело.

 

За максимален комфорт и наслада от пътуването, изцяло новият Tourneo Custom предлага и тризонов електронен контрол на температурата на въздуха, мощна звукова система B&O с 14 високоговорителя, включваща субуфер, разположен в задното отделение, усъвършенствано амбиентно  осветление, безжично зареждане 6 за мобилни устройства и отопляеми външни седалки на втория ред.

 

Ford също така разработи нова иновативна система за дигитален ключ, вдъхновена от хотелските ключ-карти с използване на използвайки NFC технология. Системата ще бъде налична през 2024 г.  и позволява на собствениците да носят удобна тънка, водоустойчива карта, а не обемист ключ, докато спортуват или забавляват на открито, и със сигурност ще е от полза за фирми, които имат много шофьори, използващи тяхното превозно средство.

 

Собствениците на Tourneo Custom могат да избират от набор от желани варианти на модела, включително авантюристичният Active, привличаща вниманието серия Sport и топ модела Titanium X, който предлага най-богатото оборудване в Tourneo досега – със стандартни характеристики, вариращи от стилни 19 -инчови алуминиеви джанти и пълно матрично LED осветление до луксозна седалка от изкуствена кожа Sensico. Всяка серия може да бъде специфицирана с което и да е от наличните задвижвания, за да отговори на широкия спектър от нужди на клиентите.

 

Богатото оборудване на Tourneo Custom е съчетано със значително подобрение на възможностите и производителността. Изцяло новата архитектура на автомобила осигурява по-ниска височина на пода и ново странично стъпало за улесняване влизането и товаренето, подкрепени от водещи в класа големи отвори за плъзгащата се странична врата и задната повдигаща се врата.

 

Оптимизираната платформа също така позволи намалена обща височина под два метра за много варианти, което позволява достъп до гаражи и многоетажни паркинги, които често са недостъпни за превозни средства в сегмента на Tourneo Custom. По-ниската обща височина подобрява аеродинамиката на автомобила и повишава общата му ефективност, като същевременно добавя изтънченост и елегантно присъствие на пътя.

Както водачите, така и пътниците ще се възползват от динамичните подобрения, осигурени от напълно преработено шаси, включващо изцяло нова система за независимо задно окачване, която е стандартна за цялата гама, осигурявайки подобрен комфорт, управление и финес.

 

Иновативен дизайн – отвътре и отвън

Изцяло новият Ford Tourneo Custom с изразително изваяния дизайн създава незабравимо присъствие на пътя, което ще се хареса както на частните клиенти, така и на бизнеси от висок клас. С уверено присъствие, многофункционалният автомобил притежава увеличена визуална ширина отпред и отзад, което допринася за стабилното му присъствие и елегантно излъчване.

 

Дизайнът на предницата придава допълнителна динамичност и отразява способностите, които са в основата на марката Tourneo. Изцяло електрическият E-Tourneo Custom подчертава своята технология и производителност чрез уникална предна решетката, в която е по цялата и ширина е интегрирано отличително LED осветление с характерна графика.

 

Изисканият, но практичен дизайн е продължен и вътре в автомобила, а стилната дву- или триместна предна кабина предлага значителна крачка напред в технологиите и комфорта, с висококачествени материали и изчистени, модерни елементи.

 

Арматурният панел разполага с ергономичен 13-инчов сензорен екран с мултимедийна система SYNC 4. с безжична съвместимост с Android Auto и Apple CarPlay като стандарт8, която заедно с новия цифров инструментален панел създават интуитивен, фокусиран върху водача кокпит.

 

За да поддържат активния живот на своите клиенти, автомобилите Tourneo трябва да предлагат ползване и като мобилни всекидневни и като работни пространства. Tourneo Custom предлага същия иновативен накланящ се волан, който наскоро беше показан и в новия E Transit Custom. Полезната, уникална за класа функция може да се използва като ергономичен плот за работа с лаптопи и таблети или да се сгъне, за да се превърне в удобна маса.

 

Увеличаването на комфорта и лекотата на движение в кабината беше основен приоритет и всички превозни средства разполагат с волани с квадратна форма на долната джанта, а тази форма на "squircle" - и монтиран на колоната скоростен лост за превозни средства с автоматична скоростна кутия - освобождава повече пространство, както и улесняване на влизането и излизането.

 

Допълнителното пространство в предната кабина и увеличеното място за съхранение са резултат от креативната работа на инженерите на Ford, които монтираха въздушната възглавница за предния пътник в тавана вместо в  арматурното табло. Това позволява на клиентите да държат артикули с размер на лаптоп или папка A4 в закрито хранилище на таблото и означава, че електронните устройства вече могат безопасно да се монтират по-близо до водача със стандартни за индустрията AMPS монтажи.

Избор на задвижващи агрегати според нуждите на клиента

 

Изцяло новият Tourneo Custom PHEV използва паралелна хибридна система, за да предложи гъвкавостта на ефективен 2,5-литров бензинов двигател с цикъл на Аткинсън за пътуване на дълги разстояния, както и електрически мотор  захранван от 11,8 kWh батерия, позволяваща чисто електрическо шофиране от над 50 км, което превръща автомобила в идеален за пътувания в градски зони с нулеви емисии.

 

Наред с електрифицираните задвижвания, Ford ще предложи и Tourneo Custom със своето последно поколение дизелови двигатели EcoBlue с изходна мощност от 136 к.с., 150 к.с. или 170 к.с. – съчетани с нова високоефективна осемстепенна автоматична трансмисия или шестстепенна ръчна скоростна кутия.

 

Новият Tourneo Custom въвежда и опция за задвижване на четирите колела, в отговор на своите клиенти, които се нуждаят от възможности за пътуване във всякакви метеорологични условия, и за собствениците, които имат достъп до къмпинги, плажове и пътеки. Системата интелигентно разпределя въртящия момент между осите чрез електронно контролиран съединител, като корекциите отнемат по-малко от 20 милисекунди, и се предлага за автомобили, оборудвани с дизелов двигател EcoBlue със 136 к.с. и 170 к.с. и автоматична скоростна кутия. Собствениците, които се нуждаят от повече сцепление, но предпочитат ръчна скоростна кутия, могат да посочат механичен диференциал с ограничено приплъзване с дизеловите двигатели EcoBlue със 136 к.с. и 150 к.с.

 

Всички варианти на задвижване предлагат изключително конкурентна, способност за теглене, включително до 2500 кг ремарке със спирачки за моделите с дизелов двигател, а новата опция за прибиращ се теглич позволява на клиентите лесно да свалят куката за теглене, когато не се използва.

 

Tourneo Custom разполага с цялостен пакет от най-новите усъвършенствани системи за подпомагане на водача на Ford, включително редица функции, налични за модела за първи път, като интелигентен адаптивен круиз контрол с центриране в пътната лента, Reverse Brake Assist, активен асистент за паркиране и 360 -градусова система от камери, която осигурява цялостен изглед около автомобила за по-лесни маневри в града.