2022-04-17

Mustang: 58 години колоритна история

Днес е Световният ден на Mustang*, в който отбелязваме 58-та годишнина от дебюта на модела на Световното изложение в Ню Йорк през 1964 г. Това е и повод за феновете по света да честват нашия емблематичен, спортен автомобил.
Тази година на Световния ден на Mustang, се фокусираме върху въздействащата сила на цветовете, които играят основна роля в създаването на незабравимото присъствие и стил на този мускулест атлет.

От представянето на първото поколение на Mustang до днес са използвани 867 цвята, металици и неметалици, агресивни и ярки, скромни и пастелни.

От класическите нюанси, като Highland Green и Wimbledon White, до привличащите вниманието тонове на Phoenician Yellow, Eastertime Coral и Beatnik Blue, истинска многоцветна дъга в историята на Mustang, неразделна част от легендарния му статут.

Три години преди да стартира производството на всяко ново поколение, дизайнерите на Ford започват своята работа по подбор на цветове, като черпят вдъхновение от заобикалящия ги свят, разговори с визионери в модните тенденции и работейки в тясно сътрудничество с доставчиците, за да определят точно тези, които ще стоят зашеметяващо и незабравимо върху Mustang, от предния капак, до багажника.

„Вдъхновението може да дойде от всякакви места“, разказва Кари Кенърли, Главен дизайнер, цветове и материали във Ford. „Винаги съм искал да използвам „Жълт маркер“ върху Мустанг, вдъхновен от обикновена писалка на бюрото ми. Mischievous Purple е цвят, който наскоро показахме, като идеята за него дойде от моя раница, която сякаш улавяше светлината и я караше да преминава от син към по-червен спектър, като я пречупваше в различни оттенъци и нюанси. Докато се разхождам се случва да видя нещо цветно, което да грабне вниманието ми, затова винаги правя снимки и си записвам. Обръщаме се и към историята на Mustang, като преглеждаме цветовете, използвани в миналото на модела. Има много с какво да се работи!“
Всеки нов цвят идва и с незабележима промяна в нюанса – през годините до днес в цветовата гама на Mustang са използвани 67 варианта на белия цвят и 57 на черния, най-различни видове бои – от перлени до солидни, като всеки цвят е придал собствен, отличителен и незабравим стил.

Какво ще е бъдещето за Mustang? Неутралните цветове оставят своя ярък отпечатък, като червеното е класически избор. „Технологичните“, сребристи и бели цветове се доказаха като популярни варианти за Mustang Mach-E**, а елегантните, перлени покрития и преливащите в различни нюанси тъмни цветове от „палитрата на настроенията“ са на хоризонта.

"Това е перфектен автомобил за работа. Когато слънчевите лъчи се пречупят в извивките на Mustang, всеки цвят изглежда невероятно“, казва Кари.


Вие кой цвят бихте избрали? Можете да видите колко цветни могат да бъдат Mustang и Mustang Mach-E в този специален филм  или дори да персонализирате и оцветите своя мечтан Mustang.
Пояснения и правни бележки