2022-06-22

FORD ИЗБИРА ЗАВОДА ВЪВ ВАЛЕНСИЯ ЗА БЪДЕЩ ДОМ НА СВОЯТА НОВА „АРХИТЕКТУРА“ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ

  • Ford предприема следваща стъпка в трансформацията си към електрически автомобили с избора на завода във Валенсия за производството на електрически автомобили с архитектура от следващо поколение.
  • Ford потвърди и ангажимента си към Германия с инвестиция от 2 милиарда долара в най-съвременен център за електрически автомобили в Кьолн, където производството се очаква да стартира в края на 2023 г.
  • Инициативите ще позволят на Ford да постигне  нулеви емисии за цялата гама автомобили в продажба до 2035 г., и въглероден неутралност за цялата си европейска заводска мрежа, логистика и доставни операции.

КЬОЛН, Германия, 22 юни 2022 г. – Ford обяви друга важна стъпка към пълна електрификация на автомобилите си в Европа - избор на завода във Валенсия (Испания) като предпочитано място за производство на електрически автомобили, базирани на следващо поколение архитектура.

Ford продължава и реконструкцията на завода си в Германия, Кьолн, с инвестиция от 2 млрд. долара. Очакванията са, заводът да произвежда електрически автомобили от 2023 г. Европейската стратегия на Ford е да създаде атрактивна продуктова линия от модерни електрически автомобили, включително електрическа версия на Puma и да засили лидерската си позиция в търговската и лекотоварната гама с електрически модели и свързани услуги Ford Pro. Ford планира да продава 600 000 автомобила годишно в Европа.

„Ангажирани сме да създадем динамичен и устойчив бизнес в Европа в съответстиве с нашия план Ford+. Това изисква фокусиране и вземане на трудни решения. Налице е жестока конкуренция на европейския пазар. За да сме успешни, трябва да се развиваме и да създaваме великолепни продукти, възхитително клиентско изживяване, ефективни операции и мотивиран екип.“
Сподели Джим Фарли, Президент и Главен изпълнителен директор на Ford.

Продажбите на електрически автомобили в Европа продължават да растат (с 65% до 2,3 милиона през 2021 г.*), а по-рано този месец Европейският парламент гласува нови цели за CO 2 за леките автомобили, включително изискване до 2035 г. всички нови автомобили в продажба да са със задвижване с нулеви емисии.

„Ускоряваме нашата трансформация в Европа, предефинирайки начините, по които правим бизнес и изграждаме такова бъдеще, в което перфектните автомобили и постоянният фокус върху удовлетвореността на клиентите вървят ръка за ръка със защитата на нашата планета“, каза Стюарт Роули, Президент на Ford за Европа и Директор за трансформация и качество на Ford Motor Company. "С избора на завода във Валенсия за център на следващото ни поколение електрически автомобили с новата архитектура, ще ни помогне да изградим рентабилен бизнес в Европа, да създадем нови ценни работни места и да разширим предложенията на Ford с първокласни, ефективни и напълно свързани електрически автомобили, които максимално да отговарят на очакванията на нашите европейски клиенти."
"С избора на завода във Валенсия за център на следващото ни поколение електрически автомобили с новата архитектура ще ни помогне да изградим рентабилен бизнес в Европа, да създадем нови ценни работни места и да разширим предложенията на Ford с първокласни, ефективни и напълно свързани електрически автомобили, които максимално отговарят на очакванията на нашите европейски клиенти."

Ford потвърждава ангажимента си към Германия

Ford също така потвърди ангажимента си към Германия, която ще бъде и централата на европейското подразделение MODEL E и мястото на първото регионално производство на електрически превозни средства в Европа. Най-модерният център за производство на електрически модели в Кьолн ще стартира производството в края на 2023 г.

„Ford инвестира сериозно в производството на електрически автомобили в Германия, а и сме обвързани с тази страна като наша централа в Европа“, каза Роули. „Очакваме с нетърпение да развием това сътрудничество с нашите партньори в Германия и региона. За да осигурим нашите нови продукти в Европа, ние се нуждаем от най-добрия дизайн, отлична технология и инженеринг, ефективни източници и развитие на промишлените ни дейности, за да гарантираме, че фокусът ни е върху света на електрическите автомобили."

Архитектурата от следващо поколение е ключов компонент в европейските планове на Ford за пълно електрифициране на автомобилите


Архитектурата от следващо поколение е решаваща стъпка в трансформацията на Ford в Европа за постигане на пълна електрификация и изграждане на успешна компания с положителен принос за обществото и намалени емисии в съответствие с Парижкото споразумение за климата.

Европейските планове на Ford за пълна електрификация ще допринесат за постигане на глобалната цел - годишно производство от над 2 милиона електрически автомобила до 2026 г. и постигане на коригиран EBIT марж от 10 процента до същата година.

Пояснения и правни бележки