2022-07-04

Новият Ford Bronco стъпва в Европа

Новият Ford Bronco стъпва в Европа

Ford - Bronco, Американската икона в офроуд шофирането стъпва на европейския пазар.
Кьолн, Германия, 4 юли 2022 г. - Ford обяви днес, че една изцяло американска легенда идва за първи път в Европа с представянето на Bronco 4х4 офроуд 1 SUV.

Четиривратият Bronco, подобрен с интелигентни технологии и на практика способен да се движи по всеки терен, ще се предлага в строго ограничени количества в избрани европейски пазари с ляв волан в края на 2023 г.

Неповторимият дизайн отвън и отвътре черпи вдъхновение от икони, сред които оригиналният Bronco от 1966 г., от F серията на американския пазар - здравият външен вид и издръжливостта, а духът от Ford Mustang. Резултатът е SUV с уникален стил и истинско усещане за приключение.

Bronco печели прозвището си „G.O.A.T.“ (Преминава през всякакъв вид терен) благодарение на усъвършенствана система за задвижване на четирите колела и иновативни технологии за приключения извън пътя, включително Trail Control™ и до седем режима на задвижване.2

Разработен от самото начало за офроуд шофиране, универсалният Bronco е стандартно оборудван с уникални функционалности, като елементи с възможност за демонтиране, специално предназначени за аксесоари монтажни точки и лесни за почистване материали. Клиентите на Bronco могат да избират от широка гама одобрени от Ford аксесоари, проектирани за безпроблемен монтаж и максимална персонализация.

"Bronco е най-издръжливият и универсален офроудър на Ford, а новото поколение обединява ДНК-то на оригинала с най-новите технологии за преодоляване на терени и широка гама от аксесоари, за да създадем една нова икона в офроуда", споделя Матиас Тон, главен инженер на отдел "Вносни автомобили" във Ford-Европа. "След огромния успех на новото Bronco в САЩ сме развълнувани, че можем да пренесем част от духа на приключението и при нашите клиенти в Европа."

Възраждане на една легенда

Откакто е представен за първи път в САЩ през 1966 г., Bronco се налага като символ на безграничната свобода, забавлението и възможностите за движение на открито. След дълго, 25-годишно отсъствие, през 2020 г. Ford отново представи емблематичния Bronco в Северна Америка, като остана верен на оригиналното ДНК и същевременно въведе изцяло нови, иновативни характеристики за истинска офроуд функционалност. Сега Bronco ще се предлага и в Европа в ограничени бройки за любителите на активния живот на открито.

Започвайки с чист лист хартия, дизайнерският екип на Bronco сканира дигитално модела от първото поколение в реален размер, за да се увери, че внушителните пропорции и разпознаваемата форма остават ключови елементи в новия дизайн на офроуд автомобила. Късите надвеси, широката стойка, характерните линии и дръзките, функционални детайли придават на Bronco неудържим и здрав дизайн, който го прави неповторим, както и допринася за изключителната му проходимост.

Предната част на автомобила се отличава с характерната радиаторна решетка с пълна ширина, кръгли фарове и широка надпис, които придават уникална и незабравима визия. Квадратните панели на каросерията са проектирани така, че да улеснят видимостта на външните ъгли на SUV автомобила и да улеснят управлението му в предизвикателни офроуд условия.

Bronco се отличава и с много прости, но изключително функционални елементи, като например пластмасовите арки на калниците с крепежни елементи за бързо освобождаване и лесно персонализиране, държачите, издигнати в горната част на предните калници, които ориетнират водача при маневри и подпомагат фиксирането на по-дълги товари с тегло до 68 кг. (напр. транспортирането на кану).

Bronco е оборудван със свалящ се твърд покрив с шумоизолираща тапицерия за комфортно пътуване. Покривът се разглобява на четири панела със специални бордови чанти за съхранение на предните два панела за максимална гъвкавост. Всички врати могат да се демонтират напълно3 - и поотделно - с помощта на един-единствен инструмент за не повече от осем минути, което осигурява максимална свобода и по-добра видимост в офроуд условия.

Безрамковите прозорци намаляват общото тегло на вратите, което ги прави достатъчно леки, за да могат да бъдат демонтирани и монтирани от собственици с почти всякакъв ръст. Клиентите на конвенционални автомобили 4х4 със свалящи се врати се сблъскват с въпроса какво да правят с тях, докато Bronco предлага специални чанти за съхранение, които позволяват вратите да се съхраняват безопасно и сигурно на борда, готови за повторното им поставяне за няколко минути. Страничните огледалата за обратно виждане са монтирани на предния капак, пред предното стъкло, за да се запази видимостта дори при свалени врати.

Bronco разполага с няколко други подвижни елемента, които позволяват както персонализиране, така и подобряване на офроуд представянето, включително предна решетка и броня, които могат да бъдат свалени и заменени с алтернативни версии. Пластмасовите арки на калниците са проектирани така, че да се отделят без щети в случай на удар в офроуд условия и могат да бъдат лесно и бързо заменени.

Навсякъде в Bronco има по няколко "великденски яйца" скрити от дизайнерите – тайни детайли, които отбелязват наследството на Bronco и са предназначени да бъдат открити от собственика по време на използването на автомобила. Примерите включват скрити логотипи на Bronco, графика, илюстрираща оригиналната моделна гама от 1966 г., отварачка за бутилки, вградена в интериора, и скрити GPS координати на местата, използвани за тестове по време на разработването на Bronco.

"Беше от решаващо значение завръщането на Bronco да бъде автентично спрямо наследството на оригиналния емблематичен SUV от първото поколение", казва Пол Райт, главен дизайнер на Bronco. "Всяко решение, което взехме относно дизайна на Bronco, беше свързано с по-доброто обслужване на нашите клиенти, с максимално увеличаване на офроуд възможностите, с независимостта му като марка и с това да подобрим всеки един елемент - дори да щамповаме главите на болтовете и надписите върху гумите."

Технология, която да ви освободи

Оригиналният Bronco си спечели прякора G.O.A.T. благодарение на забележителните си офроуд възможности и ненадминато представяне в екстремни офроуд условия, новото поколение на модела предлага същите способности. Благодарение на интелигентните технологии за задвижване, новото Bronco е подходящо както за начинаещи авантюристи, така и за опитни офроуд водачи.

В основата на способността на Bronco да се движи навсякъде е системата Terrain Management System™, която улеснява водачите в избора на необходимия им режим на шофиране, съобразен с условията на терена. Наред с режимите за движение по пътищата като Normal, Eco, Sport и Slippery, специалните режими за движение извън пътя G.O.A.T. включват Mud/Ruts, Sand и наличен вдъхновен от състезанията режим Baja, като всеки режим оптимизира газта, предавките на скоростната кутия и реакцията на кормилното управление, за да се отговари максимално на пътните условия.

Bronco се предлага с избор между двустепенна електронна предавателна кутия, която позволява превключване на предавките в движение, или двустепенна електромеханична предавателна кутия с автоматичен режим, който позволява на системата да превключва безпроблемно между задвижване на двете и на четирите колела в зависимост от условията. Блокиращият заден диференциал е стандартен, а наличните блокиращ преден диференциал и система за изключване на предната „анти-рол“ щанга осигуряват максимална проходимост при трудни условия.

Bronco предлага и Trail Toolbox - набор от усъвършенствани офроуд технологии, които подпомагат водачите уверено да използват възможностите на автомобила до краен предел. Trail Control™ 2 работи по начин, подобен на круиз контрола; водачът може да избере скорост до 31 км/ч и автомобилът автоматично ще управлява ускорението и спирането, за да поддържа избраната скорост, докато водачът се концентрира върху управлението през труден терен.

Асистент за завиване Trail Turn Assist 2 използва векторно разпределение на въртящия момент с помощта на спирачките, за да намали радиуса на завиване с до 40% при офроуд в тесни пространства, а Trail One-Pedal Drive 2 позволява на водача да ускорява и спира само с педала на газта, което улеснява прецизното управление при шофиране в трудни условия. Технологиите за подпомагане на водача включват AdvanceTrac™ с Roll Stability Control ™ и Trailer Sway Control за удобство на водача при теглене на ремарке.

СЪЗДАДЕН ДА БЪДЕ ДЪРЗЪК

Bronco е изграден върху шаси от високоякостна стомана със седем напречни носачи, което осигурява максимална здравина, както и значителен ход на окачването за впечатляваща проходимост.

Bronco е оборудван с високоефективно независимо окачване за стабилност при офроуд (HOSS), което се състои от пружини с дълъг ход отпред, които намаляват неопорното тегло с до 20% в сравнение с конструкциите с твърда ос, както и осигуряват превъзходно качество на возене и постоянен контакт с повърхността. Отзад, стандартно е монтиран твърд заден мост с пет връзки и пружини с променлив ход, комбинирани с амортисьори за голямо натоварване. Наличните 17- и 18-инчови алуминиеви джанти са оборудвани с гуми за всякакви терени за комфорт на пътя и увереност извън него.

Клиентите, които търсят най-високо ниво на офроуд представяне, могат да се уверят, че критичните компоненти на предницата са защитени отдолу с предпазна плоча и екранирани двигател, трансмисия, предавателна кутия и резервоар. Страничните прагове са достатъчно здрави, за да издържат теглото на автомобила при екстремно катерене по скали, откритите куки за теглене отпред и отзад са стандартни, а покривната конструкция от високоякостна борна стомана е оборудвана с интегрирани странични въздушни възглавници, както и със странични въздушни възглавници на седалките и предни въздушни възглавници за пълна безопасност.


ЗДРАВ ОТВЪН, ИЗДРЪЖЛИВ ОТВЪТРЕ

В унисон със здравия и неудържим екстериор, интериорът на новия Bronco е изключително функционален, оборудван с технологии и проектиран да издържа на работа в тежки условия. Приборното табло черпи вдъхновение в дизайна си от първото поколение Bronco, като цветовете са вдъхновени от естествените палитри и екипировката за работа на открито, а материалите са подбрани за максимална издръжливост.

Дръжките за хващане са интегрирани в арматурното табло и централната конзола за удобство на пътниците при всякакви условия. Централната конзола е оборудвана с подложка за безжично зареждане, проектирана така, че да поддържа мобилния телефон на място дори при екстремни ъгли на атака и страничен наклон. Повърхностите на арматурното табло се почистват с лекота, а ключовете и бутоните в салона са със силиконови уплътнения и гумени повърхности за повече защита и лесно почистване.

Въпреки че Bronco е създаден за най-тежките условия, по отношение на комфорта и удобството не са правени компромиси. 8-инчовият частичен TFT инструментален клъстер е съчетан с 12-инчов централен LCD сензорен екран с последно поколение система за комуникация и забавление SYNC 44, която ползва безжичните софтуерни актуализации Ford Power-Up за подобряване на функционалността във времето.

Bronco предлага и точки за закрепване на стойки за устройства в горната част на арматурното табло, което позволява на клиентите да монтират своите фотоапарати или мобилни телефони със специални 12-волтови и USB захранващи връзки.

Apple CarPlay и Android Auto 5 са стандартни заедно с B&O® Premium Sound System 6 с 10 високоговорителя, включително субуфер, която се интегрира безпроблемно с приложението FordPass7. Дори когато шофирането става трудно, Bronco се грижи за вас; стандартната 360-градусова система от камери с изглед за офроуд, осигурява гледка към колелата, която иначе е невъзможна от мястото на водача и увеличава видимостта върху терена по време на технически предизвикателства като пълзене по скали.

Създайте свои собствени приключения с Bronco

Новият Bronco е проектиран така, че да е готов за всякакви приключения, а клиентите могат да подобрят преживяванията си с широк избор от аксесоари, проектирани да работят ръка за ръка със системите на Bronco и лесен монтаж, благодарение на специално предвидените монтажни позиции с Bronco Bolts.

Усъвършенстваните системи за осветление, като например светлинна лента на покрива и прожекторите на А-колоната, се свързват просто с помощта на болтовете Bronco Bolts, а тези, които искат да спят извън своя Bronco, могат да избират между задна палатка, покривна палатка или странична тента за максимална свобода на открито. Неопреновите калъфи за седалките предлагат подобрена защита при най-тежките офроуд условия, а релсите на покрива и специалните багажници, предлагани за покрива и задната врата, позволяват лесно транспортиране на оборудване като ски, велосипеди и кутии на покрива.

"Bronco е създаден, за да даде на клиентите свободата да изживяват с увереност своите приключения на открито. Този емблематичен автомобил може да се адаптира към почти всяко пътуване, в което желаете да се впуснете, без да жертвате комфорта, практичността и удоволствието от шофирането извън пътя.Това е най-способният и универсален офроуд SUV на Ford, и ще даде възможност за много забавления в Европа", заяви Матиас Тон.
Пояснения и правни бележки