Представяме ви изцяло новият Ford Mondeo. Лъскавият, впечатляващ, авангарден стайлинг създава динамичен силует: визуално доказателство за изключителната динамика и ефикасност на автомобила. Съчетание от изискан, интелигентен дизайн, майсторска изработка и свръхмодерни технологии - това е най-усъвършенстваното Mondeo досега.

ДИЗАЙН

Отвъд обикновената естетика

Това превозно средство е създадено с цел отвъд обикновената естетика. Всъщност автомобилът е оформен и стилизиран да разцепва въздуха с минимално съпротивление, което подобрява ефикасността при разхода на гориво.

Изискана атмосфера в купето

Насладете се на тихата, изискана атмосфера в купето на Mondeo. Навсякъде са използвани най-добрите материали, а набор от интериорни опции ви позволява още повече да персонализирате изживяването си. Пътниците на задните седалки могат да се облегнат и да се наслаждават на просторното място за краката, главата и лактите.

ЗАДВИЖВАНЕ И ЕФЕКТИВНОСТ

Гама от дизелови опции

Предпочитате дизел? Тогава изберете икономичен 2.0 EcoBlue двигател в комбинация с 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична скоростна кутия. Предлага се с мощност от 150 и 190 к.с. Като по-мощната версия може да се комбинира със задвижване 4х4 при избрана автоматична трансмисия.

Механични предавателни кутии, които съответстват на двигателя ви

Запазете удоволствието от ръчната смяна на предавките с 6-степенната механична скоростна кутия. Предлага се за 2.0 EcoBlue и мощност от 150 к.с.

Усъвършенствани автоматични предавателни кутии

За дизеловите версии на Ford Mondeo се предлага 8-степенна автоматична скоростна кутия. С помощта на роторен селектор лесно избирате подходящия режим на движение. Получавате бърза, прецизна и плавна смяна на предавките. Централната конзола е прегледна и се освобождава допълнително пространство в интериора. Новата 8-степенна автоматична скоростна кутия използва ефективно ресурса на двигателя, благоприятства за икономията на гориво, подобрява ускорението и динамиката.

Насладете се на ползите от хибридната електротехнология

Както подобава на автомобил, който е пионер в новите технологии, изцяло новото Mondeo е налично във вариант на усъвършенствано хибридно електрическо превозно средство: първото, произведено от Ford в Европа. Комбинирайки ползите от електрическата и бензинова мощност, изцяло новото Mondeo Hybrid ви позволява да се насладите на изключителна ефикасност и изтънченост, както и на удовлетворяваща динамика и издръжливост. Регенеративна спирачна система, иновативна Smartguage с "Brake Coach", както и други интелигентни системи, помагат допълнително да се оптимизира мощността и ефикасността на този автомобил.

Система, която се учи как да ви помага да спестявате гориво

EV+ комбинира вградения GPS на Ford SYNC с високотехнологичен софтуер, за да научава и запомня чести дестинации. Така че, когато сте на определено разстояние от място, на което обикновено спирате, автомобилът ви ще се опита да поддържа само електрически режим на движение, докато стигнете до това място.

Фино настроено окачване за по-фина возия

Mondeo има изцяло ново многораменно задно окачване. Тази усъвършенствана система е лека, здрава и перфектно настроена за отлична реакция, контрол и качество на возията.

Пера за смяна на предавките: насладете се на бърза смяна на предавките при автоматичните предавателни кутии

Макар по принцип да се срещат само при спортни автомобили от висок клас, перата  за смяна на предавките от волана са налични при 8-степенната автоматична скоростна кутия на новото Mondeo. Тази технология, вдъхновена от автомобилните състезания, ви предоставя бърза, безпроблемна смяна на предавките. И тъй като перата за управление са инсталирани на волана, можете по-ефикасно да сменяте предавките, дори когато завивате.

Сервоусилване на волана, което реагира при всяка ситуация

Електрическото сервоусилване на волана (EPAS) автоматично се адаптира към скоростта ви и условията.
При ниска скорост системата позволява на волана да се върти по-леко и лесно, подобрявайки маневреността. При висока скорост, когато имате нужда от по-добър контрол, тя прави движенията на волана по-трудни. Сега с новия дрифт контрол, EPAS взема под внимание страничните ветрове и други условия при шофиране, докато активният контрол на вибрациите редуцира всякакви нежелани трептения на волана.

Моментално сцепление при променящ се терен

Интелигентната система за задвижване на всички колела * (IAWD) на изцяло новото Mondeo реагира мигновено и се адаптира към променящ се терен, като подава точно правилното количество въртящ момент на двигателя към отделните колела, които се нуждаят от най-голямо сцепление.
Тази усъвършенствана система използва сензори и софтуер, за да реши проактивно колко мощност да подаде към всяка ос преди да се случи приплъзване на колелото. И тъй като системата е "при поискване", тя се активира само при необходимост, като по този начин пести гориво при по-леки пътни условия.

ПЪТНО ПОВЕДЕНИЕ

Предни фарове, които ви помагат да виждате зад завои

Благодарение на технологията Dynamic LED на Ford предните фарове на изцяло новото Mondeo не са просто удивителни; те са интелигентни. Това е защото прецизно следват пътя, докато въртите волана, като ви осигуряват изключителна видимост. Те могат също да регулират режима на осветяване в зависимост от скоростта ви, околната среда и пътните условия. Осем различни режима включват специфични настройки за шофиране по градски и междуселски пътища, магистрали или при неблагоприятни метеорологични условия.

Ford SYNC 3. Усъвършенствана хендсфри и сензорна технология

Системата от ново поколение SYNC 3 на Ford ви позволява да свървате безжично вашия мобилен телефон и MP3 плейър. Може да управлявате вашия телефон, музика, навигационна система и климатроник чрез прости, интуитивни гласови команди или чрез 8-инчов цветен сензорен екран (който можете да използвате също и за преглед на файлове с изображения).

Само кажете думата...

Със системата SYNC 3 на Ford можете да извикате списък на местни ресторанти, само като кажете "Гладен съм" или да имате достъп до пътеводителя на Michelin, за да ви помогне да изберете и направите резервация. Wi-Fi свързаност е налична чрез точки за безжичен достъп до интернет с USB модем. Системата включва и Помощ при аварийни ситуации (Ford Emergency Assistance), която може автоматично да се свърже с аварийните служби в случай на катастрофа.

Вашите музикални опции

Може да избирате между система SYNC 3 с четири премиум високоговорителя или усъвършенствана аудио система на Sony с 12 високоговорителя Sony с високо качество на възпроизвеждане на звука. Налична е и опцията DAB радио.

По-лесно движение на заден ход, тъй като може да видите какво има отзад

Колчета, парапети, ниски стени... камерата за задно виждане показва всичко, което е зад автомобила, на екран, вграден в централната конзола, и се активира автоматично, когато изберете задна предавка. Системата извежда и виртуални насоки, за да ви помогне да паркирате в най-малките пространства.

Усъвършенствана система ви помага да останете във вашата лента

Lane Keeping System използва предна камера, за да засече, ако неволно напуснете лентата. Функцията Lane Keeping Alert тогава ви предупреждава чрез вибрации на волана и чрез извеждане на визуално предупреждение. Ако реагирате със закъснение или изобщо не реагирате, функцията Lane Keeping Aid ви предоставя помощ при управление на волана, за да ви помогне да се върнете безопасно обратно в лентата.
Технологията е предназначена за пътища с много ленти (например магистрали), така че ще се дезактивира автоматично при скорости под 65 км/ч или може да се изключи ръчно.

Огледала, които виждат това, което вие не можете

Информационната система за следене на мъртвата точка на видимост (BLIS) може да ви помогне да смените лентата по-безопасно благодарение на радарни сензори, които засичат мъртвите точки на видимост от всяка страна на вашия автомобил. Ако засекат превозно средство, което не можете да видите, на съответното странично огледало светва оранжева светлина, за да ви предупреди.

Паркиране и излизане от паркомясто без стрес

Чрез съчетание на различни технологии системата за активно паркиране Active Park Assist прави повече от това да управлява волана при успоредно паркиране. С Park Out Assist (POA) тя ви помага и да излезете от паркомясто. Системата за перпендикулярно паркиране PPA открива дали има достатъчно място, в което да се вмести автомобилът ви, след което управлява волана за влизане в това място на заден ход. А ако има някакви препятствия, функцията Помощ при странично паркиране SPA ви предупреждава.

КОМФОРТ И УДОБСТВО

Бързо почистване на предното стъкло с Quickclear

Тази умна функция е предназначена да ви помогне да потеглите бързо в мразовитите утрини. Просто докоснете бутон и системата ще премахне натрупания лед или скреж от предното стъкло за секунди.

Панорамен покрив за по-светло, въздушно усещане

Само с натискането на едно копче електроуправляемата щора на покрива се прибира и позволява на естествената светлина да проникне през панорамния покрив. В същото време слънцеотражателното стъкло държи хладно и ви предпазва от вредните UV лъчи. Опциите за покрива варират в зависимост от типа на каросерията: при модела с 5 врати има голям, фиксиран панорамен покрив; при модела комби има панорамен покрив от 2 части, а при модела с 4 врати има традиционен шибидах.

Интериорно осветление, подхождащо на настроението ви

С опцията за интериорно осветление нежна светлина дискретно изпълва интериора на автомобила нощем с възможност за избор между осем различни цвята. (Стандартно оборудване при Titanium и опционално при Trend.)

Задайте идеалната температура за вас и вашите спътници

С опционален двузонов електронен автоматичен контрол на температурата (DEATC) може да изберете предпочитаната от вас и вашите спътници температура и системата я поддържа с усъвършенстван климатроник.

Огледало за обратно виждане, което не позволява на фаровете на други автомобили да ви заслепяват

Шофирането през нощта е по-лесно и потенциално по-безопасно, когато светлините на автомобилите зад вас не ви заслепяват. Затова огледалото за обратно виждане с автоматично затъмнение автоматично открива отблясъците от предни фарове и преминава на настройка на затъмнение.

Странични огледала, които могат да се предпазват сами

Лесно е да повредите страничните огледала, когато влизате и излизате от тесни места или паркирате в тясна улица. Опционални огледала с електрическо прибиране могат да ви помогнат да избегнете това, като се прибират навътре с докосване на бутон. И тъй като са с отопление, може да потеглите по-бързо и по-безопасно в студено време.

Безпроблемно споделяне на автомобила с MyKey®

Ford MyKey® ви позволява да зададете максималното ограничение на скоростта, напомняне за предпазните колани и дори силата на звука на аудио системата. Технологията е предназначена да ви осигури спокойствие и сигурност, ако дадете автомобила си назаем на приятел или на член от семейството, тъй като може да програмирате ограниченията, които желаете да зададете за този ключ: Ford MyKey®. Можете да запазите за себе си настройка за неограничен контрол на администратор и дори да имате повече от един от двата варианта, ако желаете.

Автоматични дълги светлини. Максимална видимост без да заслепявате водачите на другите автомобили

Полезна помощ при нощно шофиране, функцията Автоматични дълги светлини временно намалява интензитета на предните фарове на вашия автомобил, когато засече насрещен трафик или превозно средство отпред, като не ви позволява да заслепите други водачи. Системата автоматично се връща към дълги светлини, като ви осигурява максимална видимост. Функцията Автоматични дълги светлини се предлага като опция заедно с Lane Keeping System (вижте раздела Технология на управление).

СИГУРНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ

Допълнителна защита за пътниците на задните седалки

Двете задни външни седалки могат да бъдат оборудвани с уникална функция за безопасност: надуваеми предпазни колани. При удар коланите се надуват и разгръщат силите на удара върху четири пъти по-голяма част от тялото в сравнение със стандартните предпазни колани. Като намалява натиска върху гърдите и контролира по-добре движението на врата и главата, тази иновативна технология спомага за намаляване на вероятността от нараняване.

Ford SYNC 3 с Помощ при аварийни ситуации

Функцията Помощ при аварийни ситуации е важен и потенциално животоспасяващ аспект на Ford SYNC 3. В малко вероятния случай на катастрофа, при който се задействат въздушните възглавници или се дезактивира горивната помпа, технологията може автоматично да осъществи директно обаждане до аварийните служби вместо вас. Може да изберете да прекъснете обаждането или ако е необходимо да разговаряте с тях. От решаващо значение обаче е, че системата ще предостави жизнено важна информация, като например вашите GPS координати, дори и ако сте в безсъзнание.*

*Ford Emergency Assistance действа в над 30 европейски държави. Тази функция работи, когато е сдвоена със съвместим свързан мобилен телефон, който е във вас при задействането на въздушните възглавници (с изключение на коленните въздушни възглавници) или когато сензор, който регистрира катастрофа, дезактивира горивната помпа. Текстовата функция и Помощ при аварийни ситуации не се поддържат на всички европейски езици.

Увереност при трудни пътни условия

Автомобилът е снабден с електронна програма за контрол на стабилността (ESP), която включва набор от технологии, с помощта на които непрекъснато владеете положението. Сензори засичат всички внезапни промени в управлението на волана, натискането на спирачките или поведението на автомобила, които могат да доведат до загуба на контрол от ваша страна и тогава системата ESP прецизно настройва скоростта на всяко отделно колело, като прави вашия автомобил по-стабилен и ви помага да избегнете занасяне. ESP включва функциите Асистент при потегляне по наклон, Авариен спирачен асистент и Electronic Brake Prefill.

Автомобилът натиска спирачките вместо вас, за да ви помогне да избегнете сблъсък при ниска скорост на шофиране

Сблъсъците при натоварен трафик с непрекъснато спиране и потегляне на автомобила са доста често явление. Active City Stop е усъвършенствана технология, предназначена да ви помогне да ги избегнете или поне да намалите силата на удара. Ако системата засече внезапно спиране на автомобила пред вас и вие се движите със скорост до 40 км/ч, тя автоматично прилага спирачките. Като доказателство за иновативния й характер, технологията Active City Stop е отличена с наградата за усъвършенствани технологии за безопасност на Euro NCAP.

Допълнителен контрол при потегляне по наклон

Функцията Асистент при потегляне по наклон временно спира търкалянето напред и назад, когато потегляте по наклон. Тази система работи чрез поддържане на натиска върху спирачната система за още 2,5 секунди, като ви дава повече време и по-голям контрол, когато премествате крака си от педала на спирачката върху педала на газта. Тя е полезна и когато спирате и потегляте по хлъзгави повърхности.

Допълнителна мощност за аварийно спиране

Функцията Авариен спирачен асистент помага на автомобила ви да постигне максимална спирачна ефективност при аварийна ситуация. Тя се контролира автоматично посредством функцията ESP, която регистрира какъв натиск сте упражнили върху спирачките и ако е необходимо, го увеличава автоматично.

Система, която спомага за защита на пешеходците

Системата Pre-Collision Assist (Помощ преди сблъсък) с Pedestrian Detection (Разпознаване на пешеходци) разпознава хора на пътя пред вас или такива, които могат да пресекат пътя на автомобила, и ви предупреждава за тяхното присъствие. Ако не реагирате, системата автоматично прилага спирачките. Тази нова технология е предназначена да спомогне за намаляване на тежестта на катастрофите или да спомогне за цялостното им предотвратяване, и функционира при скорости до 80 км/ч.

Вие избирате кои врати желаете да заключите или отключите

Новата централна заключваща система за вратите с дистанционно управление е по-сигурна от всякога. Това е така, защото може да изберете да отворите една врата, а същевременно останалите врати остават заключени, докато активирате ключ във вратата на водача. Същият ключ управлява заключването и отключването на всички врати на автомобила.

Задайте вашата максимална скорост предварително

Опционалното активно устройство за ограничение на скоростта Active Speed Limiter Device (предлага се като стандартно оборудване за моделите Titanium) ви позволява да зададете вашата максимална скорост за цялото пътуване предварително. Системата ви предупреждава, ако я превишите или ако случайно надвишите зададената скорост, например когато се спускате по наклон. Устройството е особено удобно при участъци с ограничения на скоростта, тъй като ви позволява да се съсредоточите върху пътя, вместо постоянно да следите скоростомера.