Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света за седма поредна година

Ford Mustang е най-продаваният спортен автомобил в света за седма поредна година

19 април, 2022 г. 

Ford Mustang® (който отбеляза своя 58-ми рожден ден на 17 април 2022) е най-продаваният спортен автомобил в света за седма поредна година, според анализираните от Ford последни данни1 на S&P Global Mobility за регистрациите на нови леки автомобили.

Mustang запазва своята корона през 2021, благодарение на изключителните Mustang Mach 1 с 5,0-литров V8 двигател и Mustang Shelby® GT500® 2, най-мощният Ford и най-модерният Mustang създавани някога.

„Когато ентусиасти от цял свят сядат в Mustang, те отключват онова особено усещане за свобода и пътешествие, което заедно с емблематичния дизайн, изключителните двигатели и световната общност от страстни поддръжници превърнаха Mustang в най-продавания спортен автомобил в света за седма поредна година.“

Кумар Галхотра, президент на Ford Blue


Според данните на Ford 76% of световните продажби на Мустанг са реализирани в САЩ. Сериозен ръст в продажбите на спортното купе през 2021 се отчитат в редица пазари, като Нова Зеландия с 54.3%, Бразилия, с 37.3%, и Южна Корея, с 16.6%.

В близко бъдеще Ford ще предложи нови специални издания на автомобилните ентусиасти, като Mustang Ice White (Mustang Mach-E включително) и GT California Special, с които да затвърди своята водеща позиция в продажбите на спортните автомобили.

В допълнение през 2022 година Mustang ще носи и нови цветове като Atlas Blue Metallic, Cyber Orange Metallic Tri-Coat, Dark Matter Gray Metallic, Eruption Green Metallic, Grabber Blue Metallic и Mischievous Purple Metallic.

Ford Mustang е предпочитаният спортен автомобил и в България:

Ford Mustang е безапелационен лидер за 2021 г. и в България. Продажбите на спортния модел на Ford за миналата година са 40% от сегмента на спортните купета в страната.3


1 Представените данни са базирани на S&P Global Mobility информацията за регистрациите на нови леки автомобили, съставени от правителствени и други източници и обхващащи 95% от световните продажби на нови автомобили в над 80 държави. Спортните купе автомобили дефинирани от S&P Global Mobility сa тези с две врати или кабриолети.
2GT500 и Shelby са регистрирани търговски марки на Carroll Hall Shelby Trust.
3 Данните за България са базирани на информация за регистрациите на нови автомобили през 2021 от КАТ и СВАБ.