Изцяло новият Focus спечели 12 награди и вече направи 42 100 бройки за първите 6 месеца от старта на продажбите си

КЬОЛН, Германия, 2 януари 2019 – Колекцията от награди на изцяло новия Ford Focus бързо се увеличава.  

Проектиран от нулата, най-завършеният и технически усъвършенстван Focus досега вече завоюва 12 престижни отличия, вкл. две титли „Кола на годината“, от старта на продажбите му в Европа през лятото.

Ford е продал над 42 100 изцяло нови Focus-а до ноември, като спортният Focus ST-Line представлява над 40% от продажбите.

Един от всеки шест клиента е избрал цветовете Chrome Blue или Desert Island Blue, в допълнение към традиционните и популярни Magnetic и Frozen White. Новата 8-степенна автоматична скоростна кутия също се доказва като по-предпочитана сред клиентите от очакваното.

Произвеждан в завода на Ford в Саарлуис, Германия и използвайки ултра модерни процеси, изцяло новият Ford Focus се предлага във версии с 4 и 5 врати, и комби. Освен популярната версия ST-Line, разнообразната гама включва също стилните Focus Trend и Titanium и луксозния Vignale. Първият вдъхновен от SUV автомобилите кросоувър Focus Active също е наличен за поръчка.

„Медиите, автомобилните специалисти и най-важното – клиентите обсипват с похвали изцяло новия Focus и това се отразява както на разнообразието от награди, които моделът печели, така и на скоростта, с която автомобилите излизат от шоурумите“, заяви Глен Гуулд, Главен програмен инженер на Focus, Ford Европа. “Да бъде определян като най-добрия в толкова конкурентен сегмент, е много висока степен на признание“.

Вдъхващото увереност пътно поведение на изцяло новия Focus, разработено след по-тясното сътрудничество с клиентите от когато и да било, е отличено от медиите и организациите в Европа, вкл. чрез титлите „Кола на годината 2019“ в Хърватия и Финландия.

Предимствата за бизнес клиентите, които включват оптимизирана икономичност от усъвършенстваните бензинови EcoBoost и дизелови EcoBlue двигатели и възможността за безжично зареждане на съвместимите мобилни телефони, се отразяват с победа на наградите „Предприемаческа кола на годината“ в Испания, приза в категорията „Предимство за потребителя“ на Бизнес наградите за 2018 г. в Чехия и „Най-добрият компактен автомобил“ на наградите „Бизнес автомобили“ във Великобритания.

Отличията за новия Focus включват: Победител в компактния клас на Auto Zeitung Auto Trophy 2018 в Германия и Най-добрият семеен автомобил 2018 на шотландските награди Кола на годината.

Focus също е един от седемте претендента за „Кола на годината“ в Европа, който ще бъде обявен през март 2019 г.

Осигурявайки повече вътрешно пространство в комбинация с високото качество на материалите и изработката, изцяло новият Focus предлага най-богата гама от технологии в помощ на водача, предлагани досега на клиентите на Ford, като Адаптивен круиз контрол с функцията Stop & Go, Разпознаване на пътните знаци за ограничение на скоростта и Системата за придържане на автомобила в средата на пътната лента за безпрепятствено справяне с трафика и първия за Ford в Европа хедъп диспей.

По-рано Focus бе отличен с максималниите 5 звезди за безопасност от независимата организация Euro NCAP – един от първите автомобили, преминали новите, по-строги тестове на организацията.

# # #

Пълният списък от награди на изцяло новия Ford Focus през 2018 г. вклюва:

 • Кола на годината 2019 – Финландия
 • Кола на годината 2019 – Хърватия
 • Семеен автомобил на годината (две ценови категории) – Белгия
 • Ирландски награди за Кола на годината: Малък/Компактен автомобил на годината – Ирландия
 • Златен волан на Autobild: Най-добър компактен автомобил – България
 • Награди за бизнес автомобили:Най-добрият малък/компактен автомобил – Великобритания  
 • Награди на Parkers за 2019: Най-добър малък семеен автомобил – Великобритания
 • Шотландски награди за Автомобил на 2018 година: Най-добър семеен автомобил – Шотландия
 • Auto Zeitung Auto Trophy 2018: Победител в компактния клас – Германия
 • Големите австрийски автомобилни награди: Победител в категорията за нов модел – Австрия
 • Предприемаческа кола на годината – Испания
 • Бизнес награди на Чехия за 2018: Предимство за потребителя – Чехия