ford.bg
Сигурност и безопасност

Петзвездна безопасност и уникална нова технология

Най-новото Mondeo вече е получило максималния петзвезден рейтинг от водещата независима организация по безопасност в Европа Euro NCAP. Всъщност автомобилът е оборудван с много технологии на Ford, които вече са удостоени с наградите за усъвършенствани технологии за безопасност на Euro NCAP. А този автомобил е първият от гамата на Ford, оборудван с надуваеми предпазни колани на задните седалки. Открийте повече за тях по-долу.
 

Ford
Допълнителна защита за пътниците на задните седалки

Двете задни външни седалки могат да бъдат оборудвани с уникална функция за безопасност: надуваеми предпазни колани. При удар коланите се надуват и разгръщат силите на удара върху четири пъти по-голяма част от тялото в сравнение със стандартните предпазни колани. Като намалява натиска върху гърдите и контролира по-добре движението на врата и главата, тази иновативна технология спомага за намаляване на вероятността от нараняване.

Ford
Ford SYNC 2 с Помощ при аварийни ситуации

Функцията Помощ при аварийни ситуации е важен и потенциално животоспасяващ аспект на Ford SYNC 2. В малко вероятния случай на катастрофа, при който се задействат въздушните възглавници или се дезактивира горивната помпа, технологията може автоматично да осъществи директно обаждане до аварийните служби вместо вас. Може да изберете да прекъснете обаждането или ако е необходимо да разговаряте с тях. От решаващо значение обаче е, че системата ще предостави жизнено важна информация, като например вашите GPS координати, дори и ако сте в безсъзнание.*

*Ford Emergency Assistance действа в над 30 европейски държави. Тази функция работи, когато е сдвоена със съвместим свързан мобилен телефон, който е във вас при задействането на въздушните възглавници (с изключение на коленните въздушни възглавници) или когато сензор, който регистрира катастрофа, дезактивира горивната помпа. Текстовата функция и Помощ при аварийни ситуации не се поддържат на всички европейски езици.

Ford
Увереност при трудни пътни условия

Автомобилът е снабден с електронна програма за контрол на стабилността (ESP), която включва набор от технологии, с помощта на които непрекъснато владеете положението. Сензори засичат всички внезапни промени в управлението на волана, натискането на спирачките или поведението на автомобила, които могат да доведат до загуба на контрол от ваша страна и тогава системата ESP прецизно настройва скоростта на всяко отделно колело, като прави вашия автомобил по-стабилен и ви помага да избегнете занасяне. ESP включва функциите Асистент при потегляне по наклон, Авариен спирачен асистент и Electronic Brake Prefill.

Ford
Автомобилът натиска спирачките вместо вас, за да ви помогне да избегнете сблъсък при ниска скорост на шофиране

Сблъсъците при натоварен трафик с непрекъснато спиране и потегляне на автомобила са доста често явление. Active City Stop е усъвършенствана технология, предназначена да ви помогне да ги избегнете или поне да намалите силата на удара. Ако системата засече внезапно спиране на автомобила пред вас и вие се движите със скорост до 40 км/ч, тя автоматично прилага спирачките. Като доказателство за иновативния й характер, технологията Active City Stop е отличена с наградата за усъвършенствани технологии за безопасност на Euro NCAP.*

*Присъдена на Ford Focus.

Ford
Допълнителен контрол при потегляне по наклон

Функцията Асистент при потегляне по наклон временно спира търкалянето напред и назад, когато потегляте по наклон. Тази система работи чрез поддържане на натиска върху спирачната система за още 2,5 секунди, като ви дава повече време и по-голям контрол, когато премествате крака си от педала на спирачката върху педала на газта. Тя е полезна и когато спирате и потегляте по хлъзгави повърхности.

Ford
Допълнителна мощност за аварийно спиране

Функцията Авариен спирачен асистент помага на автомобила ви да постигне максимална спирачна ефективност при аварийна ситуация. Тя се контролира автоматично посредством функцията ESP, която регистрира какъв натиск сте упражнили върху спирачките и ако е необходимо, го увеличава автоматично.

Ford
Система, която спомага за защита на пешеходците

Системата Pre-Collision Assist (Помощ преди сблъсък) с Pedestrian Detection (Разпознаване на пешеходци) разпознава хора на пътя пред вас или такива, които могат да пресекат пътя на автомобила, и ви предупреждава за тяхното присъствие. Ако не реагирате, системата автоматично прилага спирачките. Тази нова технология е предназначена да спомогне за намаляване на тежестта на катастрофите или да спомогне за цялостното им предотвратяване, и функционира при скорости до 80 км/ч.

Ford
По-бързи, по-кратки аварийни спирания

Когато идентифицира ситуация на аварийно спиране, ESP предварително зарежда спирачната система, като затваря всяка въздушна празнина между накладките и спирачните дискове. Известна като Electronic Brake Prefill, тази технология спомага за намаляване на спирачния път на автомобила.

Ford
Задайте вашата максимална скорост предварително

Опционалното активно устройство за ограничение на скоростта Active Speed Limiter Device (предлага се като стандартно оборудване за моделите Titanium) ви позволява да зададете вашата максимална скорост за цялото пътуване предварително. Системата ви предупреждава, ако я превишите или ако случайно надвишите зададената скорост, например когато се спускате по наклон. Устройството е особено удобно при участъци с ограничения на скоростта, тъй като ви позволява да се съсредоточите върху пътя, вместо постоянно да следите скоростомера.

Ford
Вие избирате кои врати желаете да заключите или отключите

Новата централна заключваща система за вратите с дистанционно управление е по-сигурна от всякога. Това е така, защото може да изберете да отворите една врата, а същевременно останалите врати остават заключени, докато активирате ключ във вратата на водача. Същият ключ управлява заключването и отключването на всички врати на автомобила.

Сподели: